ISMERI ÖN A MÉZET?
Tudja-e,hogy a méz szárazanyagának 85-95%-át kitevő
cukrok többsége egyszerű cukor?
Föleg gyümölcs és szőlőcukor.Ezenkivül 8-10 féle egyéb
szénhidrát található a méz fajtákban (pl.:szaharóz,
maltóz,izomaltóz,melezitóz,trehalóz,genciobióz,
laminabióz,aligoszaharidok,mézdextrinek,keményítők. )
Tudja-e,hogy a mézben sokféle enzim működik.
Ilyenek:invertáz,diasztáz,kataláz,glükozoxidáz,peroxidáz,
redukáz.
Tudja-e,hogy a glükozoxidáz enzim tevékenysége nyomán
keletkezett hidrogénperoxid biztosítja a méz antibakteriális hatását?
Tudja-e,hogy a mézben található szerves savak segítik az
emésztést? ( ezek:hangyasav,ecetsav,glukonsav,
propionsav,pirosszőlősav,benzonsav. )
Tudja-e,hogy a mézben 100-nál többféle aromaanyag
fordul elő? Az aroma,az illat és az íz a nektárt
termelő növények sokfélesége miatt lesz annyira
változatos.
Tudja-e,hogy a méz milyen gazdag ásványi anyagokban?
Található benne vas,réz,kén,foszfor,kálium,
nátrium,mangán,kalcium,szilícium,magnézium,klór,cink.
Tudja-e,hogy a mézben vitaminok is vannak?
Előfordulásuk mértéke erősen függ a méz pollentartalmától.
Tudja-e,hogy a mézben aminosavak is előfordultak?
Igaz,hogy csak 1-1.5%-ot tesznek ki,de sokféleségük
( 18 féle ) miatt mégsem hagyhatók figyelmen kívül.
Legjelentősebb közülük a prolin és a fenilalanin.
Tudja-e,hogy a méz színanyagai is befolyásolják az
emberi egészséget? A flavonoidok biztosítják a
propolisz és a sárga virágzó gyógynövények
( pl. körömvirág ) sokoldalú fiziológiai hatását.
A karotin jelentőssége ugyancsak elismert.
Tudja-e,hogy a méznek még több fiziológiailag aktív
anyaga van,amelyek miatt sokoldalúan hatásos az
egészség megóvása,sőt visszanyerése tekintetében.
Tudja-e,hogy a méz 18-19%-os víztartalma kizárólag a
növények sejtjein többszörösen átszűrt talajvíz?
Tudja-e,hogy a méz minden tulajdonságát és minden
fajtaméz összetételét még ma sem ismerjük.
De amit már biztosan tudunk,azt ismerje meg Ön is.
Hírek