A PERGETÉSRŐL

A kaptárt ki bontjuk,de előtte be üzemeljük a füstölőt.

A füst nagyon fontos,mert megnyugtatja a méheket.
Tehát kibontjuk a kaptárt,nekem 10 keretes hunor rakodó kaptárjaim vannak.


Ezek a kaptárak azért jók,mert külön van mézkamra és a fészek.
Az anya egy anyaráccsal levan zárva az alsó részben ez a fészek.
Nem tud feljönni így nem kell attól tartanom,hogy
véletlen összenyomodik,vagy sok fias keret sérül meg,
mert nem tud a méztérbe petézni.

A méhek a meghordott mézzel teli keretek többségét
vékony viasz réteggel lefedik,amit lekell fedelezni.

A mézzel teli kereteket egy hordóládában gyüjtjük
össze és abban szállitjuk a pergető sátorba.

A pergető sátorban egy fedelező villa segítségével
lefedelezük a vékony viasz réteget a mézzel teli
keretekről.


A fedelezőben tudjuk tárolni a lefedelezet kereteket.

Külön rakjuk a lefedelezett viaszt amit később hasznositunk.

A lefedelezett kereteket ezútán a pergetőbe rakjuk.
Nekem egy 32 keretes pergetőm van.

A pergetőt egy óriási centrifugához tudnám hasonlitani.
Amikor beinditjuk akkor a forgás következtében
kicentrifugázza a mézet a lépből,ami a pergető
falán lecsorog és a nyiláson kifolyik.

Bármibe lehet gyüjteni a mézet majd 120 l-s
müanyaghordóban tárolni.
Ezután kerül finom szürésre a méz és kiüvegezésre.

Nálam így müködik a pergetés,persze a család
segítségével,mert a pergetés az több emberes munka!
Hírek

Szavazás