HOGYAN KÉSZÜL A MÉZ?
A mézet a méhek a virágok nektárjából gyűjtik össze,a
saját szervezetében átalakítva,a lépek sejtjeiben
raktározza.A virágok nektárja gyorsan romló híg
cukoroldat,melyet a méhek felszívnak,s a szájukban
lévő garatmirigy váladékát keverik hozzá és
mézgyomrukban gyűjtik.
MI A MÉZ?
A méz nem csak éddeség!
Egyesek azt hiszik,hogy a méz csupán nyalánkság,csábitó
édesség.Nem! Annál sokkal több.Cukrai egyszerűen,
könnyen felszívodók.A méz nemcsak édes,de savas is.
A méz szerves savai javítják az étvágyat,az emésztést.
A méz illat és aromaanyagai ugyancsak étvágyjavítók,
némelyikük fertőtlenítő,fálydalomcsillapító,nyugtató
hatású.Változatos ásványianyag tartalma hozzájárul
az esetleges hiány megszüntetéséhez.A méz előnyösen
kombinálható különböző élelmiszerekkel.Javasolható a
tej-méz és a mézkúra.Nemcsak teákban előnyös a méz,
hanem süteményekben is.A méz sokoldalú táplálék,ami
többféle szükséges anyaggal látja el az ember
szervezetétt.A méz felveszi a küzdelmet a
baktériumokkal,támogatja az emésztést,a májat,a
vízkiválasztást,táplálja az izmokat,nyugtató,enyhe
hashajtó.Külsőleg sebkezelésre is alkalmas.
MIRE JÓ A MÉZ?
A méz jó édessítőszer.Kevésbé édesít ugyan,mint a
gyári cukor és a mesterséges édesítők,de jóval egészségesebb,
mert természetesen édes,mert többféle cukorból áll,és
számtalan hasznos anyag van benne,mint például szerves
savak,vitaminok,enzimek,illóolajak,ásványi anyagok stb.
A méz jó táplálék,mert egyszerű cukrai könnyen,gyorsan
felszívodnak,mert szerves savai fokkozzák az étvágyat,
javítják az emésztést,mert nem csak édes,de
zamatanyagainak különböző összetétele miatt változatos
ízeket biztosít.A méz gyógyít is.A méz nyugtató.Segíti
az elalvást,a nyugodt pihenést.A méz támogatja a
gyenge szívet és védi a májat.A méz fertőtlenít.
Ezért lehet belsőleg torokgyulladásra,
külsőleg sérülések gyógyítására használni.
A MÉZRŐL-TÉVHITEK NÉLKÜL
Vannak akik jóindulatúan óvnak a mézfogyasztástól,
mert "nagyon hizlal."
A méz gyümölcscukrából nem lesz zsír,mert a májban
glikogénként raktározódik.
A méz szölöcukorból nem lesz zsír,mert rövidesen
elég az izmokban.
A méz a tejcukrából sem lesz zsír,mert azt a bél
hasznos mokroorganizmusai használják fel.
A mézfogyasztás aktívabb életvitelre serkent,
ami az elhízás ellen hat.
Egyes mézek vízelethajtóak,súlycsökkenést okoznak.
A méz nem okoz fogszuvasodást.A méz fertőtlenítő
anyagai gátolják a fogszuvasodás megindulását.
A méz fajtájától függően idővel megsűrűsödik,
kikristályosodik,ez azonban nem befolyásolja a belső értékét.
A kristályos mézet folyékonnyá tehetjük,ha maximum
40 celsius-fokig melegítjük,de vigyázzunk,mert a
magasabb hőmérséklet károsítja a minőségét.
Hírek
Szavazás