" LEGYEN MINDENNAP MÉZES NAP ! "
MENÜ

lepen-a-meh.gif

 

HOGYAN KÉSZÜL A MÉZ?

A mézet a méhek a virágok nektárjából gyűjtik össze,a

saját szervezetében átalakítva,a lépek sejtjeiben

raktározza.A virágok nektárja gyorsan romló híg

cukoroldat,melyet a méhek felszívnak,s a szájukban

lévő garatmirigy váladékát keverik hozzá és

mézgyomrukban gyűjtik.

 

MI A MÉZ?

A méz nem csak éddeség!

Egyesek azt hiszik,hogy a méz csupán nyalánkság,csábitó

édesség.Nem! Annál sokkal több.Cukrai egyszerűen,

könnyen felszívodók.A méz nemcsak édes,de savas is.

A méz szerves savai javítják az étvágyat,az emésztést.

A méz illat és aromaanyagai ugyancsak étvágyjavítók,

némelyikük fertőtlenítő,fálydalomcsillapító,nyugtató

hatású.Változatos ásványianyag tartalma hozzájárul

az esetleges hiány megszüntetéséhez.A méz előnyösen

kombinálható különböző élelmiszerekkel.Javasolható a

tej-méz és a mézkúra.Nemcsak teákban előnyös a méz,

hanem süteményekben is.A méz sokoldalú táplálék,ami

többféle szükséges anyaggal látja el az ember

szervezetétt.A méz felveszi a küzdelmet a

baktériumokkal,támogatja az emésztést,a májat,a

vízkiválasztást,táplálja az izmokat,nyugtató,enyhe

hashajtó.Külsőleg sebkezelésre is alkalmas.

 

MIRE JÓ A MÉZ?

A méz jó édessítőszer.Kevésbé édesít ugyan,mint a

gyári cukor és a mesterséges édesítők,de jóval egészségesebb,

mert természetesen édes,mert többféle cukorból áll,és

számtalan hasznos anyag van benne,mint például szerves

savak,vitaminok,enzimek,illóolajak,ásványi anyagok stb.

A méz jó táplálék,mert egyszerű cukrai könnyen,gyorsan

felszívodnak,mert szerves savai fokkozzák az étvágyat,

javítják az emésztést,mert nem csak édes,de

zamatanyagainak különböző összetétele miatt változatos

ízeket biztosít.A méz gyógyít is.A méz nyugtató.Segíti

az elalvást,a nyugodt pihenést.A méz támogatja a

gyenge szívet és védi a májat.A méz fertőtlenít.

Ezért lehet belsőleg torokgyulladásra,

külsőleg sérülések gyógyítására használni.

A MÉZRŐL-TÉVHITEK NÉLKÜL

Vannak akik jóindulatúan óvnak a mézfogyasztástól,

mert "nagyon hizlal."

A méz gyümölcscukrából nem lesz zsír,mert a májban

glikogénként raktározódik.

A méz szölöcukorból nem lesz zsír,mert rövidesen

elég az izmokban.

A méz a tejcukrából sem lesz zsír,mert azt a bél

hasznos mokroorganizmusai használják fel.

A mézfogyasztás aktívabb életvitelre serkent,

ami az elhízás ellen hat.

Egyes mézek vízelethajtóak,súlycsökkenést okoznak.

A méz nem okoz fogszuvasodást.A méz fertőtlenítő

anyagai gátolják a fogszuvasodás megindulását.

A méz fajtájától függően idővel megsűrűsödik,

kikristályosodik,ez azonban nem befolyásolja a belső értékét.

A kristályos mézet folyékonnyá tehetjük,ha maximum

40 celsius-fokig melegítjük,de vigyázzunk,mert a

magasabb hőmérséklet károsítja a minőségét.

 

Menü

Hírek

  • MVH
    2011-11-01 18:50:42

Szavazás

Melyik a legfinomabb méz?
Bodzás Akácméz
Akácméz
Fahéjas Akácméz
Kakaós Akácméz
Hársméz
Selyemfű
Ámor
Vegyes Virág
Repce
Asztali nézet